miércoles, 29 de mayo de 2013

Activitat Ombres Xineses



Amb la llum del projector es poden realitzar ombres xineses, es pot animar als nens a reproduir o endevinar el que representa l'ombra que l'educadora estigui realitzant.

Per poder fer aquestes ombres ens ajudarem d'unes plantilles com les de la imatge:

 


Una vegada realitzada l'activitat, podem animar als infants a que facin les seves ombres xineses.

Activitat Tangram


Per poder fer una activitat de Tangram a l'educació infantil, el primer de tot serà utilitzar un Tangram de colors i si pot ser de fusta millor, un exemple d'activitat seria el següent:


  • Ens imprimirem imatges com la que tenim a la imatge i farem làmines.
  • Quan tinguem les làmines, agafarem 4 infants i els donarem un joc de Tangram a cada un i els explicarem en què consisteix.
  • Els ensenyarem la imatge i preguntarem si saben el que és, si no l'esbrinen li donarem pistes com: és una animal, fa miau, etc.
  • Quan ja saben quin animal és, passem a fer servir el Tangram i el que han de fer és, reproduir la imatge amb les peces del Tangram. Al principi els donarem un cop de mà per tal de que assimilin les figures i els colors.
  • Repetirem l'activitat amb diferents figures.


Una altre opció per fer que els infants relacionin millor la imatge amb el Tangram que tenen ells és: primer nosaltres fem les figures que volem treballar a l'aula i els fem una foto i després imprimim aquesta mateixa i ens fem làmines.

 

Activitat Papiroflèxia

Per poder treballar la Papiroflèxia en l'educació infantil, utilitzarem primer una activitat molt senzilla, que consisteix en fer un vaixell de paper seguint l'exemple de la imatge.




  • Repartirem fulls quadrats.
  • Començarem a explicar el primer pas i el farem perquè mitjançant la imitació, comencin a fer-ho ells.
  • Pasarem infant per infant per tal de donar un cop de mà, ja que al principi els hi serà difícil.

Repetirem les vegades que sigui necessari fins que més o menys el dominin, encara que és una edat en la que aquest tipus de manipulació els costa.

Si estem amb infants més grans i ja dominen aquest tipus de vaixell, que és el mes senzill, podem passar a una altre de més complex com el de la imatge que tenim a continuació:






Per acabar, afegir que com a suport, tenim la web www.youtube.com, en la qual si busquem papiroflèxia trobarem vídeos amb tot tipus d'exemples.

viernes, 3 de mayo de 2013

Regletes de Cuisenaire


Les "Regletes Cuisenaire" són un versàtil joc de manipulació matemàtica utilitzat a l'escola, així com en altres nivells d'aprenentatge i fins i tot amb adults. S'utilitzen per ensenyar una àmplia varietat de temes matemàtics, com les quatre operacions bàsiques, fraccions, àrea, volum, arrels quadrades, resolució d'equacions simples, sistemes d'equacions i fins i tot equacions quadràtiques.



Va ser Georges Cuisenaire (1891-1976) qui les va introduir per al seu ús amb professors al llarg de tot el món a partir del 1950. Cuisenaire va ser un professor d'escola primària de Bèlgica, que va publicar un llibre sobre el seu ús en 1952, anomenat Els nombres en colors.

Encara que s'utilitzen principalment per a les matemàtiques, també s'han tornat populars a l'aula d'ensenyament d'idiomes, en particular, "The Silent Way". Poden ser usades per ensenyar temes com preposicions de lloc, frases i pronunciació.

En el sistema, hi ha 10 regletes de 1 cm a 10 cm. A les regletes d'igual longitud prenen el mateix color.

Les regletes Cuisenaire segueixen aquest sistema:

  • Regleta Blanca = 1 cm.
  • Regleta Vermelaa = 2 cm.
  • Regleta Verd clar = 3 cm.
  • Regleta Carmí = 4 cm.
  • Regleta Groga = 5 cm.
  • Regleta Verd Fosc = 6 cm.
  • Regleta Negra = 7 cm.
  • Regleta Cafè = 8 cm.
  • Regleta Blau = 9 cm.
  • Regleta Taronja = 10 cm.
Activitats

ActivitatRegletes de Colors
Objectius
  • Reconèixer els colors
Desenvolupament
Repartirem un full que té dos colors, un a dalt i l'altra a baix. El que han de fer els infants és mitjançant les regletes, les han d'ordenar correctament per el seu color a la fitxa.
Material
  • Regletes de Cuisenaire
Temps1 hora.
EdatA partir de 5 anys.
Avaluació Avaluarem que sàpiga reconèixer cada color.

ActivitatOrdenar
Objectius
  • Conèixer les mides.
  • Conèixer els colors.
Desenvolupament
Presentarem als infants les Regletes de Cuisenaire, els deixarem que experimentin lliurement, després els donarem instruccions. Han d'ordenar les regletes de la mateixa manera que els mostrem nosaltres al principi. Es pot fer amb la mida i també poden utilitzar els colors.
Material
  • Regletes de Cuisenaire
Temps1 hora
EdatA partir de 5 anys.
Avaluació Avaluarem que cada infant sàpiga interpretar les ordres i el coneixement de les mides i els colors.

ActivitatFem figures
Objectius
  • Fomentar la creativitat.
  • Conèixer diferents objectes.
Desenvolupament
Aquesta activitat no es dirigida es de joc lluire i la podem utilitzar perquè els infants poguin pendre contacte amb les regletes d'una manera autonoma coneixer les seves formes, colors, mides etc. I quant han experimentat lliuraments els indiquem quines figures podriem fer amb les regletes, un exemple seria una escala, un cuadrat, etc.
Material
  • Regletes de Cuisenairre
Temps2 hores.
EdatA partir de 3 anys.
Avaluació Avaluarem la creativitat de l'infant a l'hora de fer figures i la seva experimentació amb les regletes.

Montessori


El mètode Montessori és concebut inicialment per a infants, que es va començar a aplicar en nens el 1907 a la Case dei Bambini de Roma. Aquest mètode parteix dels principis de llibertat, activitat i individualitat. La pràctica educativa té per principi l'associacionisme. A l'aula es requereix un ambient agradable i un material específic, es centra primordialment en l'educació dels sentits, la lecto-escriptura, la gramàtica, els treballs manuals, la música i l'educació física. A través de les seves experiències, Maria Montessori va arribar a la conclusió que els infants passen per unes etapes sensitives creadores que l'educació ha de desenvolupar.





Activitats


Activitat Abecedari
Objectius
  • Coneixer l'abecedari.
  • Coneixer els colors.
Desenvolupament
Per fer l'activitat col·locarem les lletres del abecedari a sobre d'una taula i els infants tindran que anar fent paraules, depenent de l'edat poden començar per el seu nom i més endavant començar a introduir altres paraules o noms. En aquesta activitat l'educador estarà atent, per si l'infant comet algun error treballa conjuntament per escriure correctament el que vol escriure.
Material
  • Lletres de l'abecedari (Plàstic o fusta).
Temps
 1 Hora. 
Edat
 A partir de 3 anys.
Avaluació 
Per fer l'avaluació d'aquesta activitat ens fixarem si reconeixen les lletres, si es repeteix molt l'equivocació amb una lletra, si canvia una lletra per l'altre, també tindrem en compte si és capaç de recordar paraules ja escrites correctament com el seu nom o altres paraules que hem introduït.

ActivitatEscala de colors
Objectius
  • Conèixer els colors.
  • Introduir les tonalitats del colors.
Desenvolupament
Com disposem de 18 fitxes de fusta que corresponen a 6 colors i 3 tonalitats de cada color, agafarem primer els 6 de la mateixa tonalitat i els aniran reconeixent, després li direm a l'infant que escolli un color i agafarem les tres tonalitats. Finalment, el direm que les intenti ordenar de mes fluix a mes fort.
Material
  • 18 fitxes preferentment de fusta de 6 colors diferents i 3 tonalitats de cada color. 
Temps1 hora.
Edat A partir de 5 anys.
Avaluació Avaluarem la capacitat de l'infant a l'hora de reconèixer els colors i estarem atents a les possibles confusions amb els colors.  

ActivitatDomino de textures.
Objectius
  • Conèixer les textures.
  • Fomentar el joc entre companys.
Desenvolupament
Les regles del joc són les mateixes que la d'un dominó normal, la diferència és que hem d'unir les peces per les diferents textures. És preferible que juguin en grups de quatre, per afavorir les relacions i d'aquesta manera entre ells es van ajudant a diferenciar les textures.
Material
  • 28 fitxes de domino amb diferents textures.
Temps
1 hora.
Edat A partir 5 anys.
Avaluació Avaluarem l'actitud de cada infant en el grup, el domini de les regles de joc i si las sap respectar, i més individualment avaluarem el coneixement de l'infant de les diferents textures i la seva integració en el grup de joc.

Blocs de Dienes



Dues particularitats sobre el nom d'aquest material:

El creador va ser William Hull, Zoltan Dienes va ser el que els va utilitzar en escoles de Canadà i Austràlia com a material d'aprenentatge de les matemàtiques, es feien anomenar blocs de Hull.

D'altra banda, i encara què, són coneguts sota aquest nom, els blocs en si no són 'lògics', si s'anomenen així és per la seva principal funció, que és la de ser material per treballar els processos lògics en l'aprenentatge de les matemàtiques. No obstant això, les aplicacions finals són molt més àmplies, atenent, sobretot, al fet que els processos lògics no només són propis de l'aprenentatge de les matemàtiques.

Anem per parts i vegem en primer lloc, com són aquests blocs.

El conjunt complet està format per 48 peces, cap igual a l'altra. Cada peça es caracteritza per quatre atributs: la seva forma (triangular, circular, quadrada, rectangular), el seu gruix (gros, prim), el seu color (groc, vermell, blau) i la seva mida (gran, petit).

Triem qualsevol, podríem descriure així: és triangular, gruixuda, groga i gran. Aquestes característiques o valors és el que les fan úniques, ja que una i només una, els reunirà.

Com els fem servir?

Serveixen per posar als nens davant unes situacions que els permetin arribar a determinats conceptes matemàtics. A partir de les activitats els nens arriben a:
  • Nomenar i reconèixer cada bloc.
  • Reconèixer les variables i valors d'aquests.
  • Classificar atenent a un sol criteri.
  • Comparar els blocs establint semblances i diferències.
  • Realitzar seriacions seguint unes regles.
  • Establir la relació de pertinença a conjunts.
  • Emprar els connectius lògics (conjunció, negació, disjunció, implicació).
  • Definir elements per la negació.
  • Introduir el concepte bàsic de nombre.

Per extensió, els blocs també poden ser utilitzats en l'àrea de llengua, per explicar conceptes com classificació i ordenació, famílies lèxiques, coordinació i, és clar, vista.

Per treballar amb els blocs, de vegades, es poden utilitzar unes targetes, en què representa cadascun dels atributs, en positiu i en negatiu.


Activitats

ActivitatMatemàtiques amb figures
Objectius
  • Introduir les operacions matemàtiques bàsiques.
  • Conèixer les diferents figures.
  • Conèixer els colors.
Desenvolupament
L'educador presentara els Blocs i començarem a conèixer els diferents blocs que tenim (mides, colors i formes), començarem a introduir operacions matemàtiques molt bàsiques. Un exemple seria: tenim una fitxa a la mà i agafo un altre. Quantes en tenim? I si ara trec una?. El farem de manera grupal i individual. Anirem complicant les operacions fins que arribem a un punt que les respostes no són correctes, però en aquest moment no deixarem de fer l'activitat sinó que, reforçarem les operacións que si dominen, per no acabar l'activitat amb frustració.
Material
  • Blocs de Dienes
Temps1 hora.
EdatA partir de 5 anys.
Avaluació Ens anirem fixant en el nivell que té cada infant en les operacions matemàtiques bàsiques i també a nivell de grup podem treure conclusions per pròximes activitats.


ActivitatCreativitat
Objectius
  • Fomentar la creativitat dels infants.
  • Conèixer diferents objectes.
  • Treballar conceptes matemàtics.
Desenvolupament
Farem quatre grups a la classe i a cada grup els donarem un joc sencer de Blocs de Dienes, mitjançant un làmina on estarà representat el que volem que facin amb les peces com exemple podria ser una casa, els infants han de construir sobre la taula la casa representada. Repetirem amb diferents làmines amb diferents objectes.
Material
  • 4 Jocs de Blocs de Dienes.
  • Diferents Làmines amb imatges dels objectes.
Temps

1 hora.
EdatA partir de 5 anys.
Avaluació El que avaluarem de cada infant és si és capaç de reconèixer la figura i com la representa, si la fa exactament igual que la de la imatge o utilitza la imaginació i representa una casa igualment, però, amb una altre forma. 

ActivitatReconeixement de formes i colors
Objectius
  • Conèixer les formes.
  • Conèixer els colors.
  • Conèixer el concepte gran i petit.
Desenvolupament
L'educador mitjançant els Blocs de Dienes anirà presentant als infants els diferents blocs, l'ensenyarà i els preguntarà quina és aquesta forma? Quan reponguin, podem fer servir una altre diferent o agafar una, amb la mateixa forma, però més petita. També podem preguntar de quin color és cada bloc. A mesura que anem avançant començarem a fer les preguntes de manera individualitzada.
Material
  • Blocs de Dienes.
Temps1 hora.
EdatA partir de 5 anys.
Avaluació Avaluarem que cada infant respongui correctament a les preguntes i estarem atents a les confusions amb els colors i les formes.